返回列表

叫乜鳩呢

驚慄車禍:上水跑車炒壆起火 2燒焦1傷

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0314_00822_001.html

呢啲人…好在無累街坊~

架車唔太爛但好大火
每次換車都多三十匹馬力

TOP

做老細有車揸重住公屋,抵畀人燒春袋
支那人沒有一個是無辜的

TOP

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0a2015ac8e6da5e4cf4

……事件中,消防出動3輛消防車、2輛救護車及23名救援人員,……

http://www.singpao.com.hk/index.php?fi=news1&id=22563

有一架小型飛機昨早急降至馬鞍山區的樹叢間……消防接報後…調派36輛消防員及救護車到場,共132名消防員及救護人員,以及兩條喉及兩隊消防就在場戒備……

有錢佬揸飛機急降,都無人死,就幾十架緊急救援車輛、成百幾個救援人員到場,場面虛陷。唔知佢識邊個及打乜內線。

相反,幾個裝修佬炒車兼燒死兩個咁大單意外,就得咁少人及車輛協助。唔知係咪只打999。

TOP

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... ventsection=hk_news
……全車於瞬間陷火海,在場多名目擊者亦不敢貿然施援,更驚聞火海傳出陣陣慘叫聲,場面恐怖亦聞者鼻酸。

車禍發生後,房車迅速遭烈火吞噬,並傳出爆炸巨響,熊熊火光遠近可見,多名途人及住在附近粉嶺圍村民聞聲及目睹事發,紛紛趕至現場,嘗試盡量靠近焚燒中的房車了解情況,惟因火勢極為猛烈,不敢上前施加援手,欲救無從,只好報警求助。其時有陣陣慘叫聲自焚燒中的房車傳出,卻不見有人逃離火場,叫聲讓人聽來撕心裂肺,既心酸又心寒。

可惜死者唔係該圍村兄弟,否則我估點都會即使消防員未到,仍擔水出來救火頂住先,唔會好像現在咁,一碌木咁企係到睇。

TOP

可惜死者唔係該圍村兄弟,否則我估點都會即使消防員未到,仍擔水出來救火頂住先,唔會好像現在咁,一碌木 ...
ngu 發表於 2017-3-14 13:35


夜媽媽無飛車真系搵鬼信,出左事就個個都考順仔,呢D垃圾系甘上下~

TOP

http://news.mingpao.com/pns/dail ... 00002/1489515400028
專家:車身側撞變形無法開門

【明報專訊】肇事車輛「自炒」後短時間內陷入火海,香港汽車工業學會會長李耀培估計,是因為車頭受到嚴重撞擊後,電油喉破裂或電線短路所致。他指出,當汽車側撞時很大可能撞毁車門或令車身彎曲變形,當門鎖或其他零件損壞,會導致無法開門。

按車輛的登記紀錄,肇事的凌志GS300私家車車齡12年,汽缸容量2994cc。李耀培指出,該款車馬力甚大,最高時速可達220至230公里。他說,從泵把及車輛等零件飛脫的情况判斷,相信事發時車速甚快,不排除有人超速駕駛,導致今次意外。

倡放玻璃擊碎器 或靠椅背踢車窗

對於兩名乘客被困車廂喪命,李指除了是因無法開啟車門,亦可能是兩人受到猛烈衝擊後神志不清或昏迷,致未及逃生。他提醒市民乘車時不宜睡覺,一旦發生意外亦能把握機會逃生,若無法開啟車門,可嘗試靠着椅背借力,以雙腳踢爛車窗逃生。他亦建議,司機可在車內放置小型滅火筒、玻璃擊碎器或安全帶切割器,以備不時之需。

……凌志GS300……側撞時很大可能撞毁車門或令車身彎曲變形,當門鎖或其他零件損壞,會導致無法開門……

有陣時,啲車鋼水太好,只摺曲唔斷裂,反而累事。

如果今次係「本田」,咁撞法,分分鐘車箱已齊整斷開幾截,容許啲人施施然行出來,車門都唔使開,然後仲可一齊回望睇架車燃燒。

TOP

估唔到toyota都咁好"火"。
何生 2014

TOP

返回列表