香港運輸處教人出round about 竟然有兩套準則
Renault 5 發表於 2015-6-11 13:00

唔明。
可唔可以講下?

Day Day Driver

條路行 100km/h,Detect 到 112km/h。點會係陰遊客呢.....
相機位係 Avalon 內陸機場果邊.

袋鼠國人手車真係幾屎下,所以限速好嚴,因為好多人剎車,轉彎真係好差。另外點出round about,點打燈都好 ...
Renault 5 發表於 2015-6-11 13:00

講得好啱,運輸署根本就係錯!

根據發明迴旋處嘅英國,出入迴旋處永遠係右邊車優先,否則在繁忙地方,係人都行外綫,內綫就出唔到,邊有人肯行三線行車嘅內綫,結果係浪費行車空間與流量。

仲有,架車向右轉途中,又要好專注避左邊來車去過綫,左後邊視綫又有限制,根本唔符合邏輯  

其實可能係一早有人向運輸署投訴,運輸署知衰,但又唔想認最初教錯公眾迴旋處用法,結果就出現左所謂2種相反用法!
argaiV ----- emit lla fo noitnevni tsetaerg ehT

根據發明迴旋處嘅英國,出入迴旋處永遠係右邊車優先,否則在繁忙地方,係人都行外綫,內綫就出唔到,邊有人肯行三線行車嘅內綫,結果係浪費行車空間與流量。

可惜祖家的 Highway Code 的有關部份 https://www.gov.uk/using-the-roa ... ndabouts-184-to-190 ,一樣咁不清楚︰
In all cases watch out for and give plenty of room to
    -......
    -traffic crossing in front of you on the roundabout, especially vehicles intending to leave by the next exit
    -traffic which may be straddling lanes or positioned incorrectly

佢一方面話,外線要提防內線車輛就在面前打橫切線離開,但另一方面又叫人小心有車輛可能處於錯誤位置(例如內線車輛,要小心有車輛在外線繞足 270 度,不可話切就切?),咁即係點?

所以為免混淆,香港有啲迴旋處,索性在內線劃實線,唔俾切入外線離開。

睇返呢個圖,内圈嘅車係可以在出迴旋處之前先轉外圈綫之後先出。
留意綠色綫,直接由外圈出又得,先轉外圈綫都得。

何生 2014

睇返呢個圖,内圈嘅車係可以在出迴旋處之前先轉外圈綫之後先出。
留意綠色綫,直接由外圈出又得,先轉外圈 ...
buhin 發表於 2015-6-16 19:19

所以外線車輛係唔可以, 亦唔應該行 270 度右轉嘅 !

第一倜路口出,就應該較左,即外缐,打左燈
其它路口出,就行右線,打右燈。
Day Day Driver

http://www.td.gov.hk/filemanager ... /rs_bulletin_30.pdf
迴旋處使用守則知多少

個所謂「螺旋形迴旋」,同「傳統式迴旋處」相比,有扭轉乾坤效果。

因「螺旋形迴旋」在外圈的奇特行車線,凡霸住外圈車輛(香港大吧),一旦撞到從內圈切出離開的,自動變成切線撞人,原告變被告。

現在「傳統式迴旋處」,行外圈大晒,唔使理內圈切出離開的車輛,當規則 "When in a roundabout, look out for and show consideration to other vehicles crossing in front of you, especially those intending to leave by the next exit" http://www.td.gov.hk/en/road_saf ... dabouts_/index.html 死嘅。