你D車唔夠兩年就換咗啦,邊洗换 brake 油呢......
迷惘夜車 發表於 2016-10-4 18:42

咁我都試過有幾架超過2年o既。

請教ECB泵同ABS 泵有乜分別?
drdavid 發表於 2016-10-4 21:21

https://en.wikipedia.org/wiki/Electronically_controlled_brake

回復 14# 迷惘夜車

唔會..你個情況會維持好一段時間,之後會有一日著晒燈,但仲有brake.....
但OBD2又讀唔到乜野出來先好玩~

大郷里添
每次換車都多三十匹馬力

回復  迷惘夜車

唔會..你個情況會維持好一段時間,之後會有一日著晒燈,但仲有brake.....
但OBD2又讀唔到 ...
童心 發表於 2016-10-5 09:40

其實都響o左成年幾, 到而家真係密到成程車由頭轉到落尾咁濟頂佢唔順........
廠o個邊都係咁講, 你唔著燈都可以唔整住, Brake 都應該(注意是"應該")唔會無, 但 brakeo既o野, 有乜事炒大鑊而驗車又話部車個 brake 有問題, 隨時連保險都唔賠.......

個 ECB 似乎是在大電取電的, 而家整完轉少o左, 大電池比之前走電少o左.......

大郷里添
drdavid 發表於 2016-10-5 10:22

我都唔係知早你好多.......

咁講行普通ABS 泵如果太耐唔換brake 油是否一樣會壞泵?
每次換車都多三十匹馬力

咁講行普通ABS 泵如果太耐唔換brake 油是否一樣會壞泵?
drdavid 發表於 2016-10-5 18:52

根據車房老細講, ABS 無 ECB 咁易壞.......不過佢都係o個句, 定期換油.........