想問豐田的smart stop 功能

想知道豐田smart stop 功能啟動後,在夏天塞車時的冷氣情況?引擎唔行冷氣還會凍嗎?停車開冷氣可維持到幾耐?引擎長期開關,聽到都心痛,會加快引擎消耗嗎?

想知道豐田smart stop 功能啟動後,在夏天塞車時的冷氣情況?引擎唔行冷氣還會凍嗎?停車開冷氣可維持到幾 ...
mrdickysir 發表於 2016-10-7 00:15

你唔係hybrid 嘅話,引擎停咗就冇動力俾冷氣泵,停咗之後只係風扇運行,套冷氣D餘冷俾風扇帶入嘅熱氣變返熱就冇涼意,只係維持好短時間。

Start Stop 心痛?Hybrid 車主都未覺心痛呢......
我部車係買餸車.......唔係豆腐車......

Start Stop 心痛?Hybrid 車主都未覺心痛呢......
迷惘夜車 發表於 2016-10-7 08:18

其實start / stop 唔係想象中咁傷車,你用咗hybrid 咁耐有冇邊一忽覺得係因爲start / stop 而快壞咗?

其實start / stop 唔係想象中咁傷車,你用咗hybrid 咁耐有冇邊一忽覺得係因爲start / stop 而快壞咗 ...
ii 發表於 2016-10-7 08:50

無, 不過用靚 d 同勤 d 換火咀, 著 engine 過渡o個刻會順滑 d  囉.........

我通常都關咗個start stop,覺得好煩。hybrid冇咁覺,非hybrid個start stop覺好多。
何生 2014

我通常都關咗個start stop,覺得好煩。hybrid冇咁覺,非hybrid個start stop覺好多。 ...
buhin 發表於 2016-10-7 11:33

都系睇價
粗嘢直頭打冷震

SUZUKI 有套系統 可以做到 停偈仲有凍風  好像個原理係有舊好像雪袋D雪種咁上下  再經過佢先出風。

咁即係每次冷氣泵會又開又關? 平時家用冷氣都建議熄左要隔一段時間先開,汽車冷氣原理相同嗎?咁咪好傷

咁即係每次冷氣泵會又開又關? 平時家用冷氣都建議熄左要隔一段時間先開,汽車冷氣原理相同嗎?咁咪好傷 ...
mrdickysir 發表於 2016-10-8 00:05

踩brake 都傷brake 皮,唔好踩brake 啦。