7 speed 有幾種,只係DQ200一款係乾式。其他係濕式。DQ200係唔可以承受咁大扭力,最多只可以用到1.8T。2.0 ...
buhin 發表於 2017-6-17 19:43

new polo gti is 2.0

7 speed 有幾種,只係DQ200一款係乾式。其他係濕式。DQ200係唔可以承受咁大扭力,最多只可以用到1.8T。2.0 ...
buhin 發表於 2017-6-17 19:43

FL前的A3 1.8T 版和1.4T版 馬力相差近30匹,但扭力同時限制在250Nm,就是要遷就這波箱。

另一例子是Polo GTi (1.8L),手波和DSG版同是141kW,但手波版有320Nm,而DSG版同樣限制在250Nm。

咁長,不如變7座,可能大賣!唔用咪摺起!Jade都係咁
jackso168 發表於 2017-6-15 13:06

XF的車尾斜下去,加第三排定會「頂頭」。

而且近年「名牌車」已很少用wagon/estate/touring加七座位,七座位就買SUV。

new polo gti is 2.0
buhim 發表於 2017-6-17 19:56

mr. ho 請解釋

7代 golf GTI 不嬲用6速波箱, facelift 就轉用7速, 實有啲嘢......

mr. ho 請解釋

7代 golf GTI 不嬲用6速波箱, facelift 就轉用7速, 實有啲嘢...... ...
lanlan 發表於 2017-6-17 22:06
會唔會係扭力又加大咗,原來嘅DQ250已經唔夠用,要轉DQ381?

FL前的A3 1.8T 版和1.4T版 馬力相差近30匹,但扭力同時限制在250Nm,就是要遷就這波箱。

另一例子是Polo G ...
siegfried 發表於 2017-6-17 21:27
yes

即係所有超過250nm扭力嘅型號,就一定唔係乾式dual clutch。

用1.4T Tiguan 也無用副乾刁

昨日上網查過,原來現代乾式dual clutch都俾人告緊!
乾式真係聽到都驚驚。
何生 2014

是否 ioniq veloster 同Kia soul全是乾刁?
每次換車都多三十匹馬力

是否 ioniq veloster 同Kia soul全是乾刁?
drdavid 發表於 2017-6-18 14:56

https://www.autoevolution.com/ne ... roblem-105730.html#
Ioniq 已 Recall......4:20 開始睇, 包嚇到標尿.......
唔怪得 Pro Shop 叫我 Hybrid 買返 Toyota .......